DE MOOISTE ABDIJEN VAN PORTUGAL

Doorheen de jaren bouwde ik een stevige reputatie op als reisgids naar Portugal. Mijn specialisatie? Groepsreizen naar cisterciënzer abdijen. Ik stel hier dan ook graag een reis voor naar de mooiste abdijen in Portugal, in combinatie met een dagtrip naar Lissabon en enkele dagen strandvakantie.


De vele kastelen en kloosters die Portugal rijk is, vormen de rode draad doorheen deze rondreis. We gaan op ontdekkingstocht doorheen de geschiedenis, terwijl we de abdijen bezoeken. De focus ligt op 2 regio's: de Douro en de streek rond Beiras en Estremadura. We brengen u naar: 


  • De abdij van São Pedro e São Paolo de Arouca

In deze voormalige Bedictijnerabdij uit de 10de eeuw introduceerde koningsdochter Mafalda de cisterciënzerinnen in 1228. De huidige omvangrijke gebouwen zijn van het begin van de 18de eeuw. Het interieur bevat uitzonderlijk beelhouwwerk en houtsnijwerk.

  • De abdij van São Jão de Tarouca

Gesticht in de brede vallei van de rivier Varosa, met eerste gebouwen in 1153, was de abdij voordien een kluizenaarswoning. Zij was de moederabdij van vier abdijen.

De abdij bezit vergulde altaren, retabels en een merkwaardig schilderij van Sint Paulus van de grote Portugese renaissanceschilder Vasco Fernandes en/of zijn medewerker Gaspar Vaz. Historisch waardevolle azulejo's, vooral in de sacristie.


  • De abdij van Santa Maria de Salzedas

Ontstaan bij de samenloop van twee rivieren was Salzedas voorheen Benedictijnerabdij en sinds 1161 een cisterciënzerabdij. Je vindt er nu alle bouwstijlen van romaans, gotisch, renaissance, manieristisch en barok tot neo-classistisch.

In het Joodse kwartier van Salzedas zijn er huizen daterend uit de middeleeuwen.


Deze drie abdijen zijn gelegen in de streek van de Douro.


  • De abdij van Santa Maria de Lorvão

Deze abdij ontstond omstreeks 900 toen Coimbra heroverd werd op de moslims. In 1205 veranderde zij van een bendictijner mannenklooster naar een abdij van cisterciënzerinnen, door toedoen van koningsdochter Teresa. Opmerkelijk in deze abdij zijn het koorgestoelte, het smeedijzeren hek van het koor in rococostijl, de kloostergang en de koepel van de kerk.


  • De abdij van Santa Maria de Celas

In 1215 gesticht door koningsdochter Sancha die er zelf als cisterciënzerin verbleef.

In het begin van de 18de eeuw verbleven hier 120 kloosterlingen en evenveel leken. Het pronkstuk is de romaanse kloostergang uit de 13de eeuw, de vorm is romaans, het beelhouwwerk gothisch. De kapitelen zijn van de mooiste van Portugal.


  • De abdij van São Cristovão de Lafões

Gesticht in de 12de eeuw, eerst voor kanunniken van Sint-Augustinus, overgenomen door benedictijnen die dan toetraden tot de orde van Cîteaux.

Deze abdij werd in de 17de en de 18de eeuw door brand verwoest en telkens weer opgebouwd. De kerk heeft een achthoekige vorm, de kloostergang is in Toscaanse stijl. De abdij kwam na 1834 in privébezit.


  • De abdij van Santa Maria de Alcobaça

Deze abdij werd gesticht in 1153 op gronden geschonken door koning Alfonso I aan Bernardus van Clairvaux, kort voor diens dood, om de overwinning op de Moren te gedenken. Kerk en klooster zijn de eerste gothische gebouwen in Portugal. Omwille van hun omvang, de zuiverheid van de architectuur, de mooie materialen en de zorg waarmee ze gebouwd werden, is dit meesterwerk van cisterciënzer gotiek door de Unesco erkend als Werelderfgoed.

Het 106 meter lange schip maakt indruk door de strenge soberheid en het overvloedige licht van de cisterciënzer architectuur. In de dwarsbeuk vallen twee monumentale graftombes op.


  • De abdij van Santa Maria de Cós

Deze vrouwenabdij was de rijkste cisterciënzerinnenabdij van Portugal en is pas in 1532 toegetreden tot de orde van Cîteaux. Het plafond van de kerk is bedekt met beschilderde panelen. Taferelen uit azulejo's zijn overal aanwezig. In de sacristie beelden zij het leven van Sint-Bernardus uit.


Deze abdijen zijn gelegen in de streek Beiras en Estremadura.

ontdek portugal - mooise abdijen portugal